Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 

Contact Us :

DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Bukit Siol, Jalan Semariang Petra Jaya

93050 Kuching Sarawak


dbkuchannel
dbkuflickr
dbkufb
Soalan Lazim Berhubung Penilaian Dan PencukaianSoalan Lazim Berhubung Penilaian Dan Pencukaian
1) S : Apakah Cukai Taksiran?

J
: Cukai Taksiran atau Cukai Pintu yang dikutip oleh Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) ialah cukai yang dikenakan ke atas harta yang terletak di dalam kawasan Bnadaraya Kuching Utara.
2) S : Bilakah Cukai Taksiran Dibayar

J
: J:Perlu mendaftar kepada DBKU secara atas talian pada e-Tender DBKU.   Selepas pendaftaran diterima maka dokumen tender/ sebutharga boleh dibeli. 
3)
S
: Adakah pendaftaran ini berbayar?

J
: Tidak. Ianya adalah percuma.
4)
S
: Adakah pendaftaran ini untuk seumur hidup?

J
: Kontraktor perlu mendaftar semula dan disahkan oleh pegawai DBKU sijil pendaftaran UPKJ dan CIDB jika sijil tersebut telah luput dan diperbaharui.
5)
S
: Adakah petender/ kontraktor boleh menarik diri setelah menyertai tender/sebutharga DBKU/ setelah di awad tender/ sebutharga

J : Tidak boleh. Petender/ kontraktor akan di gantung penyertaan untuk tempoh dua (2) tahun bagi kesalahan pertama, lima (5) tahun bagi kesalahan kedua dan pengantungan tetap untuk kesalahan kali ketiga.
6)
S : Apakah itu Tempoh Sah Laku Tender/ Sebutharga (Validity Period)?

J : Tempoh Sah Laku Tender/ Sebutharga adalah selama 90 hari. Dalam tempoh
tersebut petender tidak dibenarkan untuk menarik diri.
Jika menarik diri maka
petender akan digantung penyertaan. Sila
rujuk Soalan 2. Jika Tempoh Sah Laku Tender/ Sebutharga tamat dan masih belum di awad, DBKU boleh melanjutkan tempoh sah laku Tender/ Sebutharga dan petender boleh samada untuk menerima atau menolak penyambungan Tempoh Sah Laku tersebut. Mana-mana petender yang tidak mahu untuk melanjutkan Tempoh Sah Laku Tender/ Sebutharga maka dengan ini petender telah menarik diri dalam penyertaan tender/ sebutharga tersebut. Tiada tindakan akan dikenakan ke atas petender tersebut.